Natte winderige Elfdorpentocht


Datum:

5 mei 2019

Bestemming:

ELFDORPENTOCHT 2019

Weer:

Bewolkt en 's ochtends enkele buien, ± 10°C
Stevige noordenwind, kracht 4 à 5


Natte winderige Elfdorpentocht…

Met de zonovergoten paasdagen nog vers in het geheugen verkneukelden wij als organisatie ons alvast een beetje op een net zo mooie 5 mei. Wat zou het weer een heerlijkheid zijn om met 20 graden plus de Elfdorpentocht te kunnen rijden. Maar tussen de gedachten in de aanloop en de werkelijke uitvoering van het feest was een zeer groot verschil zicht- en voelbaar..
Donder en bliksem, aangekondigde natte sneeuw en hagel gooide een flinke dot roet in het eten bij de organisatie en aspirant deelnemers. De opgeborgen borstrokjes, geitenwollen sokken en gewatteerde laarsjes moesten weer uit de mottenballen gehaald worden. Het scheelde niet veel of er werd in het voorjaar nog even snel een aankomende ijstijd afgekondigd. Zou de Elfdorpentocht dan zijn oude baas de Elfstedentocht toch nog een eerbetoon gaan brengen? Gaan we zondag nog even hetzelfde gevoel als in 1963 beleven? Klimt Reinier Paping op de fiets met een dikke krant onder zijn jas…? Zo erg is het gelukkig niet geweest. Toch was het koud en nat genoeg. Het nodigt niet uit om eens een lekker rondje te gaan fietsen. Deze mineurstemming in de weersverwachtingen vertaalde zich direct naar het deelnemersveld. We weten dat we geen oude records gaan breken met deze omstandigheden.

Toch zijn er (met alle respect) maar liefst 710 bikkels vertrokken van de start! Velen kwamen als vanouds weer van heinden en ver om deel te nemen aan onze mooi tocht. Mijn paradepaardje is zoals u weet: veilig de weg op en veilig weer thuis. Bij een evenement als deze is dat toch iets complexer dan de reguliere ritten op de zondag. Mooi is het te vermelden dat er uit de 9 beschikbare EHBO-kits slechts twee pleistertjes zijn geplakt. Volgend jaar gaan we dit trachten te reduceren met 50%. De bezemwagen heeft de gehele dag stand-by gestaan en is niet ingezet. Op een gegeven moment kwam er een melding van een deelnemer wiens zadelpen gebroken zou zijn. Hij is door onze toercoördinator Frans telefonisch geadviseerd voorzichtig door te rijden naar de volgende post, en als hij niet meer verder zou kunnen, werd vervoer voor hem geregeld. Tot op heden hebben we niets meer van hem gehoord. Dat kan twee dingen betekenen: a) hij is staande op zijn pedalen naar huis gefietst of b) hij is per ongeluk gaan zitten, kan niet meer afstappen en rijdt nu nog rond.. Zodra hier meer over te melden is, laten we het u weten.

In de middag arriveerden de deelnemers weer terug aan de startplaatsen. Verbeten gezichten van kou en nattigheid, af gestoffeerd door een bak tegenwind op het laatste traject, kortom, er is flinke strijd gestreden om de eindstrepen te behalen. Maar dan…, een warm onthaal in thuisbasis de Bles en het Wapen van Maeslant. Kou, wind en nattigheid werden hier buiten de deur gehouden. Een bakfiets met muziek uit het tijdperk van ergens tussen de roem van Reinier Paping en het heden was opgetrommeld en zorgden voor "de oude bekenden" ; een loterij georganiseerd door onze meerijdende leden in Cycle Paris voor de hartstichting; een buffet en een drankje…, dit alles zorgde voor een uitstekend sfeervolle derde helft. De prestaties werden uitvoerig besproken, daarmee waren de barre weersomstandigheden weer snel vergeten. We kunnen de 28e editie van de Elfdorpentocht in de boeken vermelden als een geslaagd evenement.

Een speciaal woord van dank wil ik tenslotte uitspreken naar al onze vrijwilligers. Liefst 49 (!) mensen zijn actief geweest in de organisatie om voor u dit evenement mogelijk te maken.
De formule is verdraaid simpel: zonder inzet van vrijwilligers geen Elfdorpentocht!
Vrijwilligers, Hartelijk dank voor uw medewerking aan de organisatie van de Elfdorpentocht!
Hans Nieuwland.
Voorzitter Toerclub Stompwijk

Op de route langs o.a. Snowworld zijn 's ochtends veel deelnemers op de foto gezet door fotografen van Sportkiek. De foto's zijn te bekijken op sportkiek.nl