Clubtochten

De vereniging streeft ernaar zo veel mogelijk personen te laten genieten van het fietsen door de mooiste gebieden over de betere fietspaden. Hiertoe organiseren we onder andere iedere zondag een fietstocht.
Het toerseizoen loopt bij Toerclub Stompwijk van de laatste zondag van maart tot en met de laatste zondag van september. Ieder jaar wordt op de eerste zondag van mei de Elfdorpentocht georganiseerd. Op alle andere zondagen is er een clubtocht voor leden en introducés. Deze tochten hebben iedere week een andere bestemming, alwaar een koffiestop gehouden wordt van ongeveer een half uurtje. Een overzicht van alle tochten vindt je in de toerkalender.

Start
Verzamel- en startpunt is de parkeerplaats van sporthal De Meerhorst aan het Klaverblad in Stompwijk. De groep met de snelste fietsers, de A1 groep, vertrekt als eerste; direct daarna gevolgd door de A2 en daarna de opvolgende minder snelle groep, enz.. Als laatste vertrekt de groep op de gewone fiets.

Bestemming
Voor de clubtochten betekent de bestemming die in de toerkalender vermeldt staat, de plaats waar er koffie wordt gedronken. We proberen vaak met meerdere groepen naar de zelfde bestemming te gaan. De gelegenheden lopen uiteen van rustieke dorpscafés tot moderne sportkantines. Ze hebben een ding gemeen: goede koffie en appelgebak!

Routes
In tegenstelling tot de "Elfdorpentocht" en sommige door andere verenigingen georganiseerde tochten zijn onze clubtochten niet uitgepijld. In elke groep zijn een of twee voorrijders (wat overigens niet betekent dat zij altijd op kop rijden). Zij bepalen de route. Inbreng van de deelnemers over de te rijden route wordt door de captains altijd op prijs gesteld. Overleg dit echter ruim van tevoren met de captain, zodat hij/zij het in de geplande route in kan passen. Het in de toerkalender opgenomen aantal kilometers is een indicatie van de te fietsen afstand vanaf de start tot terugkomst in Stompwijk.

Groepsindeling
Omdat het gewenste tempo voor iedereen verschillend is en we de groepen niet al te groot willen laten zijn, streven we ernaar groepen te creëren van fietsers met dezelfde snelheid. Iedereen is vrij in de keuze met welke groep hij/zij meefietst.
Afhankelijk van de opkomst fietsen we veelal met zes groepen variërend van 6 tot ±16 personen. Met elke groep fietsen er één of twee wegcaptains mee. Zij bepalen de route en de snelheid. De deelnemers worden geacht aanwijzingen van deze wegcaptains op te volgen.

Alleen in de langzaamste groepen, aangeduid met de letter C, wordt gefietst met de gewone fiets. Een racefiets is in deze groep niet wenselijk.

Captains
Zoals hierboven vermeld, worden de clubritten gereden in verschillende groepen. Deze zijn met het groeien van de club ontstaan, opgesplitst en weer verder gegroeid. Eenieder is vrij te beslissen met welke groep hij meerijdt, maar we gaan er vanuit dat daarbij wel rekening gehouden wordt met de eigen capaciteiten in verhouding tot de snelheid van de groep.

De A1 is de snelste groep. Zij rijden normaal gesproken onder leiding van wegcaptain Arno van Rijn. De snelheid is meestal zo tussen de 30 en 34 km/uur, maar als de krachten het toelaten wil dat ook wel eens een stukje uitschieten.
De A2 rijdt iets minder snel dan de A1. Ook dit jaar rijden ze onder leiding van Frans Hendriks en Arie v. Mullem.
De A3 is regelmatig groot genoeg om te worden opgesplitst in 2 gelijkwaardige groepen. Deze staan onder leiding van Nico Fakkel en/of Martien van Veen, waarbij Martien de iets snellere groep voor zijn rekening neemt. Snelheden varieren meestal van 28 tot 30 km/uur. Met af en toe een uitschieter.
De B-groep wordt dit jaar weer geleid door Jaap de Jong. Deze groep houdt een iets rustiger tempo aan ( 25 à 28 km/uur) en heeft meestal ook een iets kortere route.
De C-groep is de groep die niet op racefietsen rijdt, maar waar je vooral sport-, toer- en elektrische fietsen ziet. Ze zijn meestal gesplitst in 2 groepen. (hangt af van de opkomst) In dat geval rijdt de C1 een iets hoger tempo dan de C2, maar zij komen altijd wel samen bij de koffie. Snelheden liggen over het algemeen tussen 18 en 21 km/uur. De C1 wordt geleid door Annie van Rijn en Aad Bennis, bij de C2 zal dit seizoen Fried de Jong de route aangeven.

Na afloop
Eigenlijk is er bij onze clubritten geen 'na afloop'. We hebben geen clubhuis, dus wanneer de groep Stompwijk binnenrijdt, of voor sommigen al eerder als dat handiger is, gaat ieder zijn eigen weg naar huis.

In "Weekblad De Dorpsketting" en op deze site wordt wekelijks vooraf het e.e.a. aangekondigd.
Voor nadere inlichtingen kunt u altijd even contact opnemen met een bestuurslid of captain.